Det samme og det samme og det samme og…

seoskolen-dobbelt-indholdHvem gider høre gentagelser? Ikke ret mange og søgemaskiner gider slet ikke.

Har du indhold i din webshop som forekommer mere end et sted kan det derfor skade dine placeringer i søgemaskinerne. Når Google ser indhold som den allerede har set et andet sted vil den forsøge at finde ud af hvem der er den oprindelige eller mest sandsynlige kilde til den originale tekst. De øvrige kopier ligges længere nede i søgeresultaterne.

Der findes 2 typer af dobbelt indhold – også kaldt duplicate content på godt engelsk:

  1. Det samme indhold indenfor på samme website
    For eksempel de samme varer i flere kategorier
  2. Det samme indhold på flere forskellige websites
    For eksempel indhold som er tyv stålet eller indhold givet fra leverandører til flere forhandlere

Find dobbelt indhold med søgning på Google

En hurtig og nem metode til at finde ud af om du har indhold som forekommer flere steder (på dit eget website eller hos andre) er at søge efter det i Google.

I de fleste browsere kan du gøre det ved at markere en tekst med musen, højreklikke og så vælge en mulighed der hedder noget i retning af ‘Søg på Google’.

Her eksempel fra Chrome browser på Windows 7:

seoskolen-find-duplicate-content

Google vil derefter vise de sider den mener har indhold der er magen til eller ligner det du har markeret.

Denne metode forudsætter dog naturligivs at Google kender de sider der måtte have det dobbelte indhold. Det er derfor ikke sikkert du kan bruge den metode til f.eks. sider du nyligt har oprettet eller tilpasset i din egen webshop.

Find dobbelt indhold med Seomoz

Hvis du gerne vil have checket alle dine sider igennem for dobbelt indhold kan du bruge det online værktøj Moz.

Når den har læst alle sider igennem vil den komme frem med en liste over hvilke sider du bør checke. Seomoz tager dog ikke højde for varer der er sat korrekt op i flere kategorier eller udeladt fra Google, så listen fra Seomoz kan kun bruges som inspiration til at finde sider du endnu ikke har sat korrekt op.

Her oversigten i Moz hvorfra man kan få en liste med de enkelte sider:

seoskolen-dobbelt-indhold-moz

Sådan undgår du dobbelt indhold

Den vigtigeste forudsætning for at undgå dobbelt indhold er natuligvis at skrive sine egne tekster eller sikre at indhold leveret udefra (f.eks. fra leverandør, producent eller tekstforfatter) kun er givet til dig.

Hvis du har en vare som du gerne vil vise i flere varekategorier – f.eks. en sko der både skal vises i kategorien ‘Herresko’ og ‘Tilbud’ – så kan du nemt fortælle søgemaskinerne at de kun skal bruge den ene af siderne.

Det går du i OpenBizBox ved at markere hvilken kategori der er den primære via fanen ‘Kategorier’:

seoskolen-canonical-obb

En anden udfordring kan være hvis du har varer som er meget tæt på ens og det enten er svært at give alle unikt indhold eller du ikke har tiden lige nu til at lave unikt indhold til hver.

Det kan du i OpenBizBox løse ved at bede søgemaskinerne se bort fra alle varer undtagen én og så eventuelt lave relaterede varer på den der vises. Hellerede have én vare vist i toppen af Google end stå langt nede med flere sider.

Du kan bede søgemaskiner se bort fra en vare eller varekategori via fanen ‘Søgeoptimering’:

seoskolen-obb-noindex

STOP TYVEN – af dit indhold

Har en konkurrent eller andre “hoppet over var gærdet var lavest” og snuppet noget indhold fra din side så kan det skade din søgemaskineoptimering. Især hvis det website generelt står stærkt i søgemaskinerne.

Er der tale om en blog eller et media du rent faktisk gerne vil omtales på kan du overveje at lade dem bruge dit indhold hvis der er tale om et mindre udklip og de sørger for at lave et link til din side.

Er der derimod tale om en konkurrent eller et andet sted du ikke ønkser en kopi af dit indhold er der flere ting du kan gøre:

  • Tag kontakt pr e-mail eller telefon og bed dem om straks at fjerne det kopierede indhold
  • Overgiv sagen til din advokat
  • Brug et værktøj som dmca.com til at køre en sag
  • Indberet til Google via Google Webmasterværktøjer her