Det samme og det samme og det samme og…
Hvem gider høre gentagelser? Ikke ret mange og søgemaskiner gider slet ikke.
Har du indhold i din webshop som forekommer mere end et sted kan det derfor skade dine placeringer i søgemaskinerne. Når Google ser indhold som den allerede har set et andet sted, vil den forsøge at finde ud af hvem der er den oprindelige eller mest sandsynlige kilde til den originale tekst. De øvrige kopier lægges længere nede i søgeresultaterne.
Der findes 2 typer af dobbelt indhold – også kaldt duplicate content på godt engelsk:
- Det samme indhold indenfor på samme website
For eksempel de samme produkter i flere kategorier - Det samme indhold på flere forskellige websites
For eksempel indhold som er tyvstjålet eller indhold givet fra leverandører til flere forhandlere
Find dobbelt indhold med søgning på Google
En hurtig og nem metode til at finde ud af, om du har indhold som forekommer flere steder (på dit eget website eller hos andre), er at søge efter det i Google.
I de fleste browsere kan du gøre det ved at markere en tekst med musen, højreklikke og så vælge en mulighed der hedder noget i retning af ‘Søg på Google’.
Her eksempel fra Chrome browser på Windows 7:
Google vil derefter vise de sider, den mener har indhold der er magen til, eller ligner det du har markeret.
Denne metode forudsætter dog naturligvis, at Google kender de sider der måtte have det dobbelte indhold. Det er derfor ikke sikkert, du kan bruge den metode til f.eks. sider du nyligt har oprettet eller tilpasset i din egen webshop.
Find dobbelt indhold med Seomoz
Hvis du gerne vil have checket alle dine sider igennem for dobbelt indhold kan du bruge det online værktøj Moz.
Når den har læst alle sider igennem vil den komme frem med en liste over hvilke sider du bør checke. Seomoz tager dog ikke højde for produkter der er sat korrekt op i flere kategorier eller udeladt fra Google, så listen fra Seomoz kan kun bruges som inspiration til at finde sider du endnu ikke har sat korrekt op.
Her oversigten i Moz hvorfra man kan få en liste med de enkelte sider:
Sådan undgår du dobbelt indhold
Den vigtigste forudsætning for at undgå dobbelt indhold er naturligvis, at skrive sine egne tekster eller sikre at indhold leveret udefra (f.eks. fra leverandør, producent eller tekstforfatter) kun er givet til dig.
Hvis du har et produkt, som du gerne vil vise i flere produktkategorier – f.eks. en sko der både skal vises i kategorien ‘Herresko’ og ‘Tilbud’ – så kan du nemt fortælle søgemaskinerne, at de kun skal bruge den ene af siderne.
Det gør du i din webshop ved at markere, hvilken kategori der er den primære via fanen ‘Produktkategorier’:
Dermed sættes en såkaldt canonical tag når produkterne vises fra de ekstra kategorier.
En anden udfordring kan være, hvis du har produkter som er meget tæt på at være ens og det enten er svært at give alle unikt indhold eller du ikke har tiden lige nu til at lave unikt indhold til hver.
Det kan du i din webshop løse ved. at bede søgemaskinerne se bort fra alle produkter undtagen én og så eventuelt lave relaterede produkter på den der vises. Hellere have ét produkt vist i toppen af Google end at stå langt nede med flere sider.
Du kan bede søgemaskiner se bort fra et produkt eller produktkategori via fanen ‘SEO’:
STOP TYVEN – af dit indhold
Har en konkurrent eller andre “hoppet over hvor gærdet var lavest” og snuppet noget indhold fra din side, så kan det skade din søgemaskineoptimering. Især hvis det website generelt står stærkt i søgemaskinerne.
Er der tale om en blog eller et media du rent faktisk gerne vil omtales på, kan du overveje at lade dem bruge dit indhold, hvis der er tale om et mindre udklip, og de sørger for at lave et link til din side.
Er der derimod tale om en konkurrent, eller et andet sted du ikke ønsker en kopi af dit indhold, er der flere ting du kan gøre:
- Tag kontakt pr. e-mail eller telefon og bed dem om straks at fjerne det kopierede indhold
- Overgiv sagen til din advokat
- Brug et værktøj som dmca.com til at køre en sag
- Indberet til Google via Google Webmasterværktøjer her